BACK TO PRESS

APPLE'S BEAUTY

John Willey brings his refined design approach to this stunning Fifth Avenue residence.

When New York is mentioned, the Statue of Liberty, Madison Square Garden and perhaps even a scene from Sex and the City comes to mind. Another name also associated with the Big Apple is John Willey, an interior designer known for his eclectic use of colours, shapes and materials to titivate homes with. His projects have spanned all over United States, including New York City, Los Angeles, the Hamptons, Connecticut, and Nantucket. Featured in publications like Living in Style New York, Luxurious Interiors and Interiors New York, Willey is no stranger when it comes to turning houses into exquisite living spaces.

Willey’s love for mixing contrasting colours is evident in this Fifth Avenue residence. The three-bedroom and five-bathroom dwelling space boasts a desirable view of the Metropolitan Museum situated directly across the street. Once, a home with a dull interior, Willey gave it a facelift by giving the space a more playful and younger character.

The entrance, also a gallery is 30 feet long and exposes a randomly striped limestone floor that carries up to the wall in two shades of grey. A variation of design elements gave this gallery a surreal puzzle-box effect, such as the three-levelled ceiling that matches the striped detailing. A constellation effect is also crafted through the six globe pendants that are randomly hung on the ceiling. To match the console table from Robert Lighton, Willey placed a Mongolian fur-stool with polished chrome frame from Lillian August NYC, giving the entire scheme in the gallery a less rigid vibe.

The living room, most certainly the star of the home is where the view of the Metropolitan Museum can be enjoyed from. With a colour scheme consisting of black, grey, cream, pale blue and vibrant cranberry velvet, the living room is the epitome of contemporary interior design. The original oak floors of the living room were bleached and given a Scandinavian grey colour, immediately transforming it from uninteresting to dreamy. The living room also stands out due to the combination of pale blue walls and curtains against the effervescent cranberry red couch.

Formerly a dining room, the current media room has been transformed into a family-friendly place. A custom bookcase in a mixture of lacquered blue and warm wood veneer insets was added into the media room with floating shelves that sets a dramatic effect. The Willey Design LLC custom-designed rug and the Blackhawk coffee table in steel with rivet-design give the room an instant modern glow.

In the dining room, a background of books plays as the feature wall with a white and high-gloss black painted bookcase. The dining table that seats eight when expanded is matched with leather chairs that seem to fuse together when placed in the interior space. The clear and smoked glass chandelier by Vistosi hung above the dining table adds an elegant touch to the entire arrangement of the dining space.

The kitchen has been cleverly updated to blend traditional elements with contemporary usage, such as the marble top island that was enlarged and also swapped with mahogany for a more dishevelled aura. Wallpaper that resembles the texture of 1940s French eggshell lacquer is used to dress the coffered ceiling. Adjacent to the kitchen is a special area named the breakfast nook – decorated with alcove seats that accommodate six people comfortably. Leather cushions and a custom-made table by Willey Design LLC also give the breakfast nook a unique look. The buckle chair in antique chestnut gives the modern dwelling space a dash of country charm.

Even though it is decked out in a combination of grey, black, cream and pale blue, the master bedroom is far from sullen. With such an inventive colour play, the master suite is every characterisation of a contemporary relaxing haven. Mirrors that have been added in the bedroom expand the Museum view. The guest bedroom has been decorated with a large four-poster bed, which ultimately creates a room-within-a-room effect. The versatility of the décor in the guest’s space makes it inviting for visitors to stay and also could be turned into a bedroom for the children when older.

TEXT BY EMMA MALLABURN
PHOTOGRAPHY BY DAVID JACQUOT

© 2014 ACG Media SDN BHD

BACK TO PRESS